Program zatytułowany jest "Cook Yourself Thin" ("Gotuj i chudnij"). Poniżej zamieszczam link do strony z przepisami w języku angielskim oraz na zachętę jeden przetłumaczony przepis. Na ciasto czekoladowe, które powaliło mnie na kolana.

Cook Yourself Thin
Ciasto czekoladowo-buraczane
* 250g gorzkiej czekolady
* 3 średnie jajka
* 250g jasnego cukru
* 1 laska wanilii
* 2 łyżki syropu klonowego
* 2 łyżki jasnego miodu
* 40g mąki z proszkiem do pieczenia
* 40g mąki tortowej
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 łyżeczki sól
* 25 g kakao w proszku
* 50g zmielonych migdałów
* 250g surowych buraków, obranych i drobno startych
* 100ml mocnej czarnej kawy
* 30 ml oleju słonecznikowego
Polewa
* 150g gorzkiej czekolady
* 3 łyżki mocnej czarnej kawy
* 1 łyżeczka esencji wanilii
* 3 łyżki jasnego miodu
Rozgrzać piekarnik do 160°C (140°C termoobieg). Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem słonecznikowym. Roztopić czekoladę w misce w kąpieli parowej, odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić jajka z cukrem, wanilią, syropem klonowym i miodem (przez trzy minuty elektrycznym mikserem). Ubijać do momentu uzyskania kremowej, bardzo puszystej masy. Do masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kakao i mielone migdały i delikatnie wymieszać. Za pomocą ręcznika kuchennego usunąć buraków nadmiar wilgoci. Buraki połączyć z czekoladą, kawą i olejem, po czym połączyć z wcześniejszą masą, dokładnie wymieszane. Wlać mieszaninę do piekarnika na środkową półkę, piec 1,5 godziny. Po tym czasie, owinąć ciasto folią i piec przez kolejne 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce. Roztopić czekoladę w kąpieli parowej, dodać kawę i esencje wanilii, dodać miodu i wymieszać aż sama będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Rozprowadzić polewę na całym cieście. Dekorować według uznania.
Wszystkim trafiającym na 'brakstylu' życzę Wesołych i Jajecznych Świąt Wielkanocnych :)
z buraczkami? nie wyobrażam sobie tego, ale brzmi ciekawie :D.
OdpowiedzUsuńburaczki dodają ciastu słodkości nie zabijając przy tym jego smaku :)
OdpowiedzUsuń